heh, mam te zadania na zaliczenia, jestem ciemna z fizyki, prosze o pomoc: Próbowałam coś rozwiązywac, ale mi nie wychodzi.
zad 1
Obliczyć pracę, jaką trzeba wykonać, aby oderwać neutron od jądra Ne (21 u góry, 10 u dołu)
Zad 2
Jeden proton i dwa neutrony utworzyły jądro atomowe. Takie jądro jest jądrem izotopu wodoru zwanego trytem. Masa atomowa jądra wynosi 3,016 u . Obliczyć, ile energii wydzieliło się przy tworzeniu jądra.
zadania z fizyki jądrowej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Najpierw musisz obliczyć różnicę mas. Czyli najpierw obliczasz masę protonów i neutronów.
W tym przypadku protonów masz 10 a neutronów 11 . Korzystasz z tego, że masa 1 protonu wynosi 1.00727 u a jednego neutronu 1.00866 u. Czyli masa wszystkich składników tego jądra będzie równa:
10*1.00727+11*1,00866 = 21,16796
Teraz od tej sumy odejmujesz masę jądra tego pierwiastka którą według mnie powinnas mieć podaną no chyba, że ja nie umiem obliczyć .Pomnóż jeszcze otrzyman wynik przez 1,66053*10^-27 aby otrzymać wynik w kg. Gdy już to zrobisz dostaniesz niedobór masy czyli delta m. Teraz obliczasz energię wiązania ze wzoru :
E=delta m * c^2
I wtedy masz już energię wiązania w dżulach przypadającą na cały atom.
Podziel ją przez 21 i będziesz miała energię przypadającą na jeden NUKLEON. I teraz powiem szczerze nie jestem pewien ale chyba musisz podzielić ten wynik przez 2 aby otrzymać energię wiązania jednego neutronu. Szczerze to tutaj mam duże wątpliwości co zrobić. Nigdy nie obliczałem energii wiązania jednego neutronu. Chyba, że popełniłaś błąd przy przepisywaniu to wtedy ta energia wiązania będzie równa SZUKANEJ PRACY.
Tutaj załączam jeszcze rozwiązanie tego zadania z innego forum :
W tym przypadku protonów masz 10 a neutronów 11 . Korzystasz z tego, że masa 1 protonu wynosi 1.00727 u a jednego neutronu 1.00866 u. Czyli masa wszystkich składników tego jądra będzie równa:
10*1.00727+11*1,00866 = 21,16796
Teraz od tej sumy odejmujesz masę jądra tego pierwiastka którą według mnie powinnas mieć podaną no chyba, że ja nie umiem obliczyć .Pomnóż jeszcze otrzyman wynik przez 1,66053*10^-27 aby otrzymać wynik w kg. Gdy już to zrobisz dostaniesz niedobór masy czyli delta m. Teraz obliczasz energię wiązania ze wzoru :
E=delta m * c^2
I wtedy masz już energię wiązania w dżulach przypadającą na cały atom.
Podziel ją przez 21 i będziesz miała energię przypadającą na jeden NUKLEON. I teraz powiem szczerze nie jestem pewien ale chyba musisz podzielić ten wynik przez 2 aby otrzymać energię wiązania jednego neutronu. Szczerze to tutaj mam duże wątpliwości co zrobić. Nigdy nie obliczałem energii wiązania jednego neutronu. Chyba, że popełniłaś błąd przy przepisywaniu to wtedy ta energia wiązania będzie równa SZUKANEJ PRACY.
Tutaj załączam jeszcze rozwiązanie tego zadania z innego forum :
I sam nie wiem czy ono jest dobreZad1 E = c2(m20 + mn − m21) = c2(19,992u + 1,009u − 20,994u) = c2(−0,007u) = = c2(−0,007 * 931,5MeV/c2) = 6,21MeV
Wyjaśnienia
m20 − Ne bez jednego neutronu (zostało 20)
mn − masa jednego neutronu m21 − Ne z wszystkimi 21 neutronami
MeV − megaelektronowolt, jednostka energii używana w przemianach jądrowych (dla pojedynczych atomów) 1u = 931,5MeV − tyle energii to 1u
Zad2 E = c2(mp + 2mn − mH) = c2(1u + 2*1,009u − 3,016u) = policz