Elektromagnetyzm

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szopen22
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 maja 2009, 14:48

Elektromagnetyzm

Post autor: szopen22 »

Zadanie 1.
Cząstka a wpada w pole magnetyczne o indukcji 0,02 T prostopadle do kierunku wektora indukcji i zatacza okrąg o promieniu 0,2 m. Oblicz energię kinetyczną cząstki wJ i keV. Masa cząstki a jest równa .

Z jakiego wzoru moge skorzystac?

Zadanie 2.

Srednica duantow cyklotronu wynosi 2R=1m, B=1T, U=10 do 5 V. Przyspieszane sa protony o m=1.67 * 10 do -27

Oblicz:
a) szybkosc protonow opuszczajacych cyklotron
to mam ze wzory mvkwadrat/r = qVB
b) koncowa energie kineczyczna protonow oraz przyrost energii kinetycznej podczas kazdego przejscia miedzy duantami
(nie mam :<)
c) liczbe przejsc przez szczeline
(potrzebuje na to wzor)
d) laczny czas przyspieszenia przez wiazki protonow
(nie mam)

Zadanie 3
Oblicz natezenie pola magnetycznego w srodku kwadratu jezeli natezenie prady wynosi I=1A a dlugosc boku kwadratu a=0.1 m

Kwadrat wyglada tak gorna podstawa strzalka w lewo. dolna podstawa strzalka w lewo, bok lewy i prawy strzalka w dol. Strzalki oznaczaja kierunek praadu.


(wiem ze trzeba wyzanczyc w kazdym z tych przewodikow z pradem indukcje, poprzez zasade prawej reki, czyli 2 arzy bedzie wchodzilo do kartki i 2 razy przed kartke to B, i dalej nie wiem co robic, pomocy!!)
ODPOWIEDZ