poziom wody w menzurce

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agnieszka665
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 09 maja 2009, 14:34

poziom wody w menzurce

Post autor: agnieszka665 »

W menzurce o średnicy 6cm wypełnionej częściowo wodą zanurzono całkowicie 3 kuki żelazne, każdą o średnicy 2cm. I ile centymetrów podniósł się poziom wody w menzurce?

pomóżcie błagam! :)
Umberto
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 03 maja 2009, 15:09

Post autor: Umberto »

promień menzurki: Rm=3cm, promień kulki:Rk =1cm
Objętość 1 kulki: V=4/3*Pi*Rk^3
Objętość 3 kulek: 4*Pi*Rk^3=4pi cm^3

teraz objetosc kulek jest rowna szukanej wysokosi pomnozonej przez pole przekroju menzurki:
4pi cm^3= pi * Rm^2 * H
H = 4/9 cm
Ostatnio zmieniony 09 maja 2009, 15:43 przez Umberto, łącznie zmieniany 1 raz.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

jest błąd, Rk = 1
Umberto
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 03 maja 2009, 15:09

Post autor: Umberto »

poprawione ;)
agnieszka665
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 09 maja 2009, 14:34

Post autor: agnieszka665 »

dzięki wielkie :)
ODPOWIEDZ