Przyśpieszenie i wahadło

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jacenty
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 18 kwie 2009, 18:15

Przyśpieszenie i wahadło

Post autor: jacenty »

1.Z jakim przyśpieszeniem i w jakim kierunku powinna poruszać się kabina windy aby znajdujące się w niej wahadło sekundowe w czasie t=2min30s wykonało N=100 wahań?Ile drgań wykonało by te wahadło gdyby winda nie zmieniając wartości przyśpieszenia zmieniła kierunek ruchu na przeciwny?
2. Dwa wahadła matematyczne, jedno o długości I1=1m, a drugie I2=25cm, powieszono w ten sposób, że znajdujące się na ich końcach jednakowe kulki doskonale sprężyste stykają się ze sobą. Krótsze wahadło odchylono o niewielki ką i puszczono. Ile razy zderzą się kulki ze sobą w ciągu t=4s od początku ruchu?
ODPOWIEDZ