3 zadania z termodynamiki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tomato99
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 kwie 2009, 16:17

3 zadania z termodynamiki

Post autor: tomato99 »

Witam mam 3 zadanka z termodynamiki (sam zrobiłem 5 ale do tych potrzebuje pomocy) z góry dzięki za pomoc, a oto one:

1)Młot parowy o masie 4t uderza w zelażną płytę spadając na niż z wysokości 0.,m. Jeśli 80% energi młota zostało zużyte na ogrzanie płyty to jej energia wewnętrzna wzrosła o?

Wydaje mi się że trzeba zamienić tony na kg4t=4000kg potem pomnożyć przez 0,5 i chyba 10m/s ale to tylko moje dywagacje

2)Silnik Carnota pobiera ciepło ze źródła o temp. T1=3/2T2 wykonując pracę 4*10 "do 6 potęgi" J. Ile wynosi ciepło pobrane przez silnik w tym czasie?

3)Pocisk o masie 30g lecący z szybkością 144km/h wbił sie w drzewo. Energia wewnętrzna pocisku i drzewa wzrosła o?

czekam na odp. albo porady :)
Pzdr
Napi
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 15 mar 2009, 18:54

Post autor: Napi »

w pierwszym skorzystaj z wlasności 0,8mgh=mc (delta)T
tylko musisz miec podane ciepło właściwe płyty
w trzecim cała energia kinetyczna zamienia się na energię wewnętrzną(w wyniku tarcia)
szablewskil
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 kwie 2009, 13:42

Post autor: szablewskil »

Liczysz sprawność cyklu Carnot'a i masz n=1/3, czyli masz ze W=1/3 * Q zate, Q=3W=12*10^6
ODPOWIEDZ