Zadanie o 2 małpkach na linie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karis2010
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 05 kwie 2008, 12:40

Zadanie o 2 małpkach na linie

Post autor: karis2010 »

Witam serdecznie. Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Przez lekki blok przerzucono lekki sznur, na którym uczepione są w równowadze dwie małpy o jednakowych masach. Małpy zaczynają wspinać się po sznurze, pierwsza z szybkością v, druga z szybkością 2v względem sznura. Porównaj czasy t1, t2, po jakich małpy dosięgną bloku. Zwróć uwagę na naprężenie liny w określonym czasie. Mas bloku i sznura nie uwzględniamy.

А. t1 < t2 < 2t1
B. t1 = t2
C. t2 < t1 < 2t2
D. t1 = 2t2
E. t2 = 2t1
jimmy308
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 29 mar 2009, 12:31

Post autor: jimmy308 »

dziwne zadanie :P ale naprężenie sznura to po prostu przeciwwaga siły ciężkości i ewentualnej sile którą działa małpka lecz dla ruchu jednostajnego tej siły nie ma więc siły naprężenia liny powinny być równe dla obu małpek. chociaż wyrażenie "Małpy zaczynają wspinać się po sznurze" sugeruje jakieś przyśpieszenie :P ciężko wyczuć kurcze ale gdyby na to nie patrzeć to prawdziwa byłaby odpowiedź E. patrząc przez analogię to odpadają odpowiedzi A. , B. napewno, C. także no i D. to zmyłka czyli też odpada.
majcher77
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 28 mar 2009, 16:47
Podziękowania: 1 raz

Post autor: majcher77 »

Również sadze , ze odpowiedź E jest poprawna.Z treści zadania wynika , że ruch jest jednostajnie przyspieszony,a więc mozemy skorzystać z wzoru V=a*t.Poprzez przekształcenie i podstawienie za V1=V i za V2=2V otrzymamy ,że t2=2t1 .Jeżeli sie mylę niech ktoś poprawi.
ODPOWIEDZ