zadanie z fizyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zadanie z fizyki
Zad. O ile stponi ogrzeje się kulka stalowa spadająca z wysokości 20m. g=10n/kg, a ciepło właściwe stali 450 J/kg*stopnie celcjusza
-
- Rozkręcam się
- Posty: 68
- Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 8 razy
Zakładając, że cała energia kulki zostanie zmieniona na ciepło (to znaczy pomijamy straty ciepła) to można zapisać zależność:
Q = E
Znamy wzór na Q:
Q = Cw * m * zmiana t
Oraz na E. W naszym przypadku jest to energia potencjalna - zgodnie z zasadą zachowania energii, energia całkowita jest sumą energii całkowitej i potencjalnej i jest to wartość niezmienna, więc w momencie kiedy kulka "wisi" na określonej wysokości i nie porusza się, energia kinetyczna wynosi 0 J, a energia potencjalna jest maksymalna:
Ep = mgh
Podstawiamy stronami:
m * g * h = Cw * m * zmiana t
g * h = Cw * zmiana t
zmiana t = g * h / Cw
Podstawiamy wartości liczbowe:
zmiana t = 10 * 20 / 450
zmiana t = ok. 0,45 stopni celsjusza
Jednostki sam(a?) rozpisz, bo nie chce mi się w nie bawić w tex'ie
Q = E
Znamy wzór na Q:
Q = Cw * m * zmiana t
Oraz na E. W naszym przypadku jest to energia potencjalna - zgodnie z zasadą zachowania energii, energia całkowita jest sumą energii całkowitej i potencjalnej i jest to wartość niezmienna, więc w momencie kiedy kulka "wisi" na określonej wysokości i nie porusza się, energia kinetyczna wynosi 0 J, a energia potencjalna jest maksymalna:
Ep = mgh
Podstawiamy stronami:
m * g * h = Cw * m * zmiana t
g * h = Cw * zmiana t
zmiana t = g * h / Cw
Podstawiamy wartości liczbowe:
zmiana t = 10 * 20 / 450
zmiana t = ok. 0,45 stopni celsjusza
Jednostki sam(a?) rozpisz, bo nie chce mi się w nie bawić w tex'ie