Ciało o masie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ciennieba
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 26 mar 2010, 18:33
Podziękowania: 12 razy

Ciało o masie

Post autor: Ciennieba »

Ciało o masie 10kg umieszczono na takiej wysokości nad powierzchnią ziemi, ze jego energia potencjalna wyniosła 500J. Z jaką prędkością uderzy w powierzchnię Ziemi ( pomiń opory powietrza)?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(E_p=500j=500kg\cdot\frac{m^2}{s^2}\\m=10kg\\E_k=\frac{mv^2}{2}\\E_p=E_k\\\frac{mv^2}{2}=E_p\\mv^2=2E_p\\m^2=\frac{2E_p}{m}\\m=\sqrt{\frac{2E_p}{m}}\)

\(v=\sqrt{\frac{2\cdot500kg\cdot\frac{m^2}{s^2}}{10kg}}=\sqrt{100\frac{m^2}{s^2}}=10\frac{m}{s}\)
ODPOWIEDZ