Częstotliwość obrotów karuzeli wynosi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ciennieba
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 26 mar 2010, 18:33
Podziękowania: 12 razy

Częstotliwość obrotów karuzeli wynosi

Post autor: Ciennieba »

Częstotliwość obrotów karuzeli wynosi 0,2 1/s. Jaka jest odległość krzesełek od osi obrotu karyzeli, jeżeli ich prędkość liniowa ma wartość 6,3 m/s? Proszę o pomoc!, z góry dziękuję!
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

x- szukana odległość
W ciągu 1 sekundy krzesełko pokona 0,21 pełnego obrotu:
\(0,21\cdot2\pi\ x=6,3\\x=\frac{6,3}{0,21\cdot2\pi}=\frac{15}{\pi}m\approx4,8m\)
ODPOWIEDZ