Zad.1.
Na ciało o masie 600 kg działają 2 siły pod kątem 60 stopni, jedna siła ma wartość 300N a druga 100N. Oblicz przyspieszenie tego ciała.
Zadanie nie jest trudne ale nie mogę sobie poradzić z obliczeniem któregoś z kątów. Ogólnie moje obliczenia kończą się zanim sie jeszcze zaczną bo mam kłopot z rysunkiem do tej sytuacji.
Dynamika, oddziaływania, przyspieszenie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zad. 2
Na ciało o masie m=3kg leżące na stole działa siła F=6N pod kątem 60 stopni. Wspołczynnik tarcia wynosi f=0,1 Oblicz prędkość ciała po czasie t=4s Rozważ 2 przypadki: a) ciało jest pchane b) ciało jest ciągnięte pod wpływem tej siły.
Mój tok myślenia:
na pewno błędny
link do większego formatu zdjęcia http://www.fotoszok.pl/upload/10f71a66.jpg
Zad. 3
Na gładkiej poziomej płaszczyźnie znajduje się ciało o masie m. Masa M zawieszona jest na lekkiej nici przerzuconej przez krążek. Drugi koniec tej nici przyczepiony jest do masy m. Znaleść przyspieszenie ciała oraz naciąg nici N. Współczynnik tarcia wynosi f.
Na ciało o masie m=3kg leżące na stole działa siła F=6N pod kątem 60 stopni. Wspołczynnik tarcia wynosi f=0,1 Oblicz prędkość ciała po czasie t=4s Rozważ 2 przypadki: a) ciało jest pchane b) ciało jest ciągnięte pod wpływem tej siły.
Mój tok myślenia:
na pewno błędny
link do większego formatu zdjęcia http://www.fotoszok.pl/upload/10f71a66.jpg
Zad. 3
Na gładkiej poziomej płaszczyźnie znajduje się ciało o masie m. Masa M zawieszona jest na lekkiej nici przerzuconej przez krążek. Drugi koniec tej nici przyczepiony jest do masy m. Znaleść przyspieszenie ciała oraz naciąg nici N. Współczynnik tarcia wynosi f.