ruch jedostajny, obrotowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Paula91
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 21 paź 2010, 18:16
Płeć:

ruch jedostajny, obrotowy

Post autor: Paula91 »

Zad 1
Samochód rozpędza się w ciągu 12sek. do szybkości 90km/h. Oblicz wartość przyśpieszenia samochodu i drogę przebytą w tym czasie.

Zad 2
http://img521.imageshack.us/img521/7200/dsc00695d.jpg
Wykres przedstawia zależność prędkości od czasu w pewnym ruchu. Wykonaj polecenia:
a) oblicz drogę przebytą przez ciało w ciągu 6 sek.
b) oblicz średnią szybkości pojazdu
c) wykonaj wykres a(t)

Zad 3
Bęben pralki ma średnicę 44 cm. Oblicz szybkość kątową i liniową punktów na obrzeżu bębna jeśli podczas wirowania w czasie 2 min wykonuje on 2400 obrotów.

Zad 4
Wyjaśnij na przykładach (poprzyj rysunkiem) 3 zasadę dynamiki Newtona.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
\(v_0=0\frac{m}{s}\\v_k=90\frac{km}{h}=25\frac{m}{s}\\t=12s\)

\(a=\frac{v_k-v_0}{t}=\frac{25\frac{m}{s}}{12s}=\frac{25}{12}\frac{m}{s^2}\)

\(s=v_0t+\frac{at^2}{2}\\s=\frac{\frac{25}{12}\frac{m}{s^2}\cdot12^2s^2}{2}=150m\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
a)
\(s=\frac{1}{2}\cdot4\cdot2+\frac{1}{2}\cdot4\cdot4=4+8=12m\)

b)
\(v_s=\frac{12m}{6s}=2\frac{m}{s}\)

c)
\(a(t)= \begin{cases}1;\ \ dla\ \ t\in<0;\ 2>\\-1\ \ dla\ \ t\in(2;\ 6> \end{cases}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

3.
W ciągu jednej minuty bęben wykonuje 1200 obrotów, czyli w ciągu sekundy - 20 obrotów.
W ciągu sekundy pokonuje więc \(20\cdot360^0=7200^0\)

Prędkość kątowa to \(\omega=\frac{7200^0}{s}=\frac{4\pi}{s}\)

Prędkość liniowa:
\(20\cdot2\pi\cdot0,22m=8,8\pi\ m\approx27,6m\\v=27,6\frac{m}{s}\)
Paula91
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 21 paź 2010, 18:16
Płeć:

Post autor: Paula91 »

Dziękuję Ci bardzo :)
ODPOWIEDZ