Parę dni temu zaczęłam ponownie naukę po dobrych paru latach przerwy.
Niestety to wszystko co umiałam kiedyś,zapomniałam.A i fakt,ze z fizyki nigdy nie byłam zbyt dobra.Jednak potrzebuję pomocy.Muszę nadrobić dość spory materiał,został mi tydzień czasu i nic mądrego chyba już nie wymyślę...Proszę o pomoc w zadaniach:
1.
Samochód rajdowy przebył pierwszy odcinek trasy l1=180km w czasie t1=2,5 godz,a drugi odcinek l2=120 km z prędkością v=80 km/h.Oblicz średnią prędkość samochodu na całej trasie.
2.
Zależność prędkości startującego samolotu dana jest za pomocą równania v=2,75t (gdzie v podane jest w m/s, a t w sekundach)Wykonaj wykres prędkości samolotu i znajdż prędkość samolotu vx w końcu 10-tej sekundy rozbiegu.
3.
Oblicz, z jaką siłą F jest wyrzucany pocisk o masie m=10 g z lufy karabinu o długości l=60 cm,wiedząc że prędkość pocisku u wylotu lufy wynosi v=800 m/s. Przyjmij, że ruch pocisku w lufie karabinu jest jednostajnie przyspieszony
4.
Pocisk o masie m=10 g wylatuje z prędkością v=800 m/s z karabinu o masie M=4kg. Niewprawny strzelec trzyma lużno karabin.Na skutek odrzutu karabin uderza go w bark .Wyznacz prędkosć odrzutu karabinu vo.
5.
Pocisk wystrzelony w górę z prędkością początkową vo=800m/s spadł na ziemię z prędkością końcową vk=50 m/s.Wyznacz pracę jaka została wykonana przez siłę oporu powietrza.masa pocisku wynosi m=10g.
Prędkosć i przyspieszenie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 31
- Rejestracja: 29 paź 2010, 21:57
- Podziękowania: 22 razy
- Otrzymane podziękowania: 6 razy
1.
W swoich obliczeniach posłużę się oznaczeniem S dla drogi (w zadaniu jest ona oznaczona jako l)
Vśrednia = \(\frac{s calkowita}{t calkowity}\)
Nie mamy w danych t2, które jest nam potrzebne, liczymy zatem. Będzie to stosunek s2 do v2.
t2 = \(\frac{120 km}{80km/h } = 1,5 h\)
Vśr = \(\frac{s1 + s 2}{ t1 + t2} = \frac{180 km + 120 km}{2,5 h + 1,5 h} = \frac{300 km}{ 4 h} = 75 km/h\)
W swoich obliczeniach posłużę się oznaczeniem S dla drogi (w zadaniu jest ona oznaczona jako l)
Vśrednia = \(\frac{s calkowita}{t calkowity}\)
Nie mamy w danych t2, które jest nam potrzebne, liczymy zatem. Będzie to stosunek s2 do v2.
t2 = \(\frac{120 km}{80km/h } = 1,5 h\)
Vśr = \(\frac{s1 + s 2}{ t1 + t2} = \frac{180 km + 120 km}{2,5 h + 1,5 h} = \frac{300 km}{ 4 h} = 75 km/h\)