Droga w ruchu jednostajnie zmiennym

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
majkel999
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 27 paź 2010, 18:11
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Droga w ruchu jednostajnie zmiennym

Post autor: majkel999 »

Oblicz drogę, ktorą przebył pociąg, jeśli zwiększył swoją szybkość 3 razy w czasie 1 min i 12 s. Jego szybkość początkowa wynosiła 10m/s. Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Kamila1023
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 07 mar 2010, 15:55
Lokalizacja: Kraków/ Opolskie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Kamila1023 »

Nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam:

\(s=v \cdot t
s=3 \cdot 10 \frac{m}{s} \cdot 72s
s=2160m\)
majkel999
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 27 paź 2010, 18:11
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Post autor: majkel999 »

W odpowiedzi jest tak: s = 2Vo t= 1440m.
Kamila1023
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 07 mar 2010, 15:55
Lokalizacja: Kraków/ Opolskie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Kamila1023 »

To nie wiem :)
majkel999
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 27 paź 2010, 18:11
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Post autor: majkel999 »

Dzieki za probe pomocy :)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

To jest ruch jednostajnie przyspieszony, a nie jednostajny.
\(v_0=10\frac{m}{s}\\v_k=3v_0\\t=1min12s=72s\)

\(s=v_0t+\frac{at^2}{2}=v_0t+\frac{\frac{v_k-v_0}{t}\cdot\ t^2}{2}=v_0t+\frac{(v_k-v_0)t}{2}=v_0t+\frac{(3v_0-v_0)t}{2}=v_0t+\frac{2v_0t}{2}=v_0t+v_0t=2v_0t\)

\(s=2\cdot10\frac{m}{s}\cdot72s=1440m\)
majkel999
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 27 paź 2010, 18:11
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Post autor: majkel999 »

O to mi chodzilo;d Wielkie dzieki za pomoc. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ