natężenie dzwięku
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
natężenie dzwięku
Oblicz, ile razy natężenie dźwięku szeptu jest większe od natężenia progu słyszalności?
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 21 paź 2010, 12:10
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Poziom głośności dźwięku w decybelach wyraża się takim wzorem:
\(L=10\log{\frac{I_1}{I_0}}\), gdzie \(I_1\) to natężenie naszego dźwięku, a \(I_0\) to natężenie dźwięku z granicy słyszalności.
Załóżmy, że szept ma poziom głośności \(20dB\). Wtedy:
\(20=10\log{\frac{I_1}{I_0}}\\2=\log{\frac{I_1}{I_0}}\\10^2=\frac{I_1}{I_0}\\I_0*100=I_1\).
Natężenie dźwięku szeptu jest 100 razy większe od natężenia progu słyszalności.
\(L=10\log{\frac{I_1}{I_0}}\), gdzie \(I_1\) to natężenie naszego dźwięku, a \(I_0\) to natężenie dźwięku z granicy słyszalności.
Załóżmy, że szept ma poziom głośności \(20dB\). Wtedy:
\(20=10\log{\frac{I_1}{I_0}}\\2=\log{\frac{I_1}{I_0}}\\10^2=\frac{I_1}{I_0}\\I_0*100=I_1\).
Natężenie dźwięku szeptu jest 100 razy większe od natężenia progu słyszalności.