Waga i prędkość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Asia1458
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 21 paź 2010, 22:33
Płeć:

Waga i prędkość

Post autor: Asia1458 »

mam problem z dwoma zadaniami :( bardzo proszę kogoś o pomoc :((
1.Człowiek na powierzchni Ziemi waży 600 N. Ile ważyłby ten sam człowiek na planecie o dwukrotnej większej masie i takim jak Ziemia promieniu??
2.Jaką wysokość osiągnie kamień o masie 10 dag wyrzucony w górę z prędkością 10m/s
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Post autor: escher »

1.Siła przyciągania grawitacyjnego jest wprost proporcjonalna do iloczynu mas tych ciał i odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości. Odległość się nie zmieni, bo promień ten sam, a iloczyn mas wzrośnie dwukrotnie, bo człowiek ma t samą masę, a planeta dwa razy większą, czyli
1200N

2. Czy odpowiedź zależy od masy kamienia? Ile wynosi przyspieszenie ziemskie?
escher
Asia1458
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 21 paź 2010, 22:33
Płeć:

Post autor: Asia1458 »

ja nie mam pojęcia tak było w zadaniu a ja z fizyki jestem ostro tępa ;/:(
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
Ja myślę, że trzeba pominąć opory ruchu i obliczyć z zasady zachowania energii energii:
\(E_k=E_p\\\frac{mv^2}{2}=mgh\\gh=\frac{v^2}{2}\\h=\frac{v^2}{2g}\\g\approx10\frac{m}{s^2}\\h=\frac{10^2\frac{m^2}{s^2}}{2\cdot10\frac{m}{s^2}}=\frac{100}{20}m=5m\)
ODPOWIEDZ