fizyka i astronomia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jak dalej
doszłam do wzoru takiego
długość fali = \(\frac{h}{\sqrt{2* m * E}\)
mamy dane 10keV = 1,6 * 10 ^ -15 J
m= 9,11 * 10 ^ -31 kg
h= 6,625 * 10^ -34 J*s
podstawić wystarczy do wzoru ale coś nie wychodzi mi proszę o pomoc
długość fali = \(\frac{h}{\sqrt{2* m * E}\)
mamy dane 10keV = 1,6 * 10 ^ -15 J
m= 9,11 * 10 ^ -31 kg
h= 6,625 * 10^ -34 J*s
podstawić wystarczy do wzoru ale coś nie wychodzi mi proszę o pomoc
Podstawiam do wzoru podanego przez Ciebie:
\(\frac{6,625\cdot10^{-34}kg\cdot\frac{m^2}{s^2}\cdot\ s}{\sqrt{2\cdot9,11\cdot10^{-31}kg\cdot1,6\cdot10^{-15}kg\cdot\frac{m^2}{s^2}}}=\frac{6,625\cdot10^{-34}kg\cdot\frac{m^2}{s}}{\sqrt{29,152\cdot10^{-46}kg^2\cdot\frac{m^2}{s^2}}}\approx\frac{6,625\cdot10^{-34}kg\cdot\frac{m^2}{s^2}}{5,40\cdot10^{-23}kg\cdot\frac{m}{s}}\approx1,23\cdot10^{-11}m\)
\(\frac{6,625\cdot10^{-34}kg\cdot\frac{m^2}{s^2}\cdot\ s}{\sqrt{2\cdot9,11\cdot10^{-31}kg\cdot1,6\cdot10^{-15}kg\cdot\frac{m^2}{s^2}}}=\frac{6,625\cdot10^{-34}kg\cdot\frac{m^2}{s}}{\sqrt{29,152\cdot10^{-46}kg^2\cdot\frac{m^2}{s^2}}}\approx\frac{6,625\cdot10^{-34}kg\cdot\frac{m^2}{s^2}}{5,40\cdot10^{-23}kg\cdot\frac{m}{s}}\approx1,23\cdot10^{-11}m\)