Średnia prędkość i przyśpieszenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dimen
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 18 paź 2010, 15:59
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Średnia prędkość i przyśpieszenie

Post autor: Dimen »

1.Odległosc z Bydgoszczy do Gdańska według mapy w atlasie samochodowym to 170 km dopuszczalna szybkosc 20% całkowitej drogi wynosi 60% km/h na 10% drogi 40km , a na pozostałych 90 km . Oblicz najkrótszy czas podrózy bez zatrzymywania śię.Jeśli kierowca tego samochody bedzie przestrzegał przepisów ruchu drogowego. oblicz średnią szybkośc ruchu samochodu na tej trasie.

2. Samochód osobowegoz o masie 2000kg przyspiesyanie jest siłą napędzajacą o wartosci 5000N .Jednocześnie podczas przyspieszania działaja na niego siły oporu róchu o wartości 1000N . wyznacz wartośc przyśpieszenia tego samochodu.

3.Jakie sa według ciebie 3 największe odkrycia XX wieku uzasadnij swój wybór.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1)
\(10%\cdot170km=17km\\170-2\cdot17=136km\\s=vt\\t=\frac{s}{v}\\t=(\frac{17}{60}+\frac{17}{40}+\frac{136}{90})h\\t=\frac{102+153+544}{360}h=2\frac{79}{360}h=2h13min10s\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
Siła wypadkowa działająca na samochód ma wartość
F=5000N-1000N=4000N

\(F=ma\\m=2000kg\\a=\frac{F}{m}\\a=\frac{4000N}{2000kg}\\a=2\frac{kg\cdot\frac{m}{s^2}}{kg}\\a=2\frac{m}{s^2}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

3. To chyba nie na to forum... :D
ODPOWIEDZ