przekształcenie wzoru

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

przekształcenie wzoru

Post autor: kwiatek1414 »

Jak przekształcić ten wzór żeby otrzymać f:
a=g(sin&-co&*f)
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Post autor: Lbubsazob »

\(a=g \left(\sin\alpha-\cos\alpha \cdot f \right) \\
a=g\sin\alpha -g \cos\alpha \cdot f \\
a-g\sin\alpha=-g\cos\alpha \cdot f \\
f= -\frac{a-g\sin\alpha}{g\cos\alpha}\)
ODPOWIEDZ