4 zadania z kinematyki ruchow,

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ildefiks
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 12 paź 2010, 22:06
Płeć:

4 zadania z kinematyki ruchow,

Post autor: ildefiks »

1.Chłopcy bawia sie w berka. Maciek rozpoczyna pogon ze stała predkoscia 6m/s za Pawłem, gdy ten znajduje
sie w odległości 10m od niego. Paweł ucieka ruchem jednostajnym z predkoscia 4m/s. Czy Maciek zdoła dogonic
Pawła, jezeli jest on w stanie biec z predkoscia 6m/s jedynie 10s. Rozwiaz zadanie algebraicznie i graficznie
przyjmujac jako układ odniesienia układ zwiazany z Ziemia. Chłopcy biegna po tej samej prostej.


2. Rowerzysta zjezdzajac ze zbocza porusza sie ruchem jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem
a=0.5m/s2. Jaka predkosc osiagnał rowerzysta u podstawy zbocza, je%eli na szczycie jego predkosc wynosiła zero, a
czas zjazdu wyniósł 8s. Wykresl wykres predkosci i drogi przebytej przez rowerzyste w funkcji czasu oraz
wyznacz długosc zbocza.


3. Z powierzchni Ziemi rzucono pionowo do góry kamien z predkoscia 10m/s. Narysuj wykres zaleznosci
odległosci kamienia od powierzchni Ziemi oraz jego predkosci w funkcji czasu. Wyznacz graficznie i
algebraicznie maksymalna wysokosc, jaka osiagnie kamien.


4. Z balonu lecacego poziomo z predkoscia Vb=3m/s na wysokosci h=100m nad Ziemia spuszczono swobodnie
worek balastu. Wyznaczyc: a) czas spadku balastu na Ziemie, b) zaleznosc składowej poziomej i pionowej
predkosci od czasu wzgledem układu zwiazanego
thedisciple
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 paź 2010, 22:52
Płeć:

Post autor: thedisciple »

1.S-so+vot
Sm=6t
Sp=10+4t
6t=4t+10
2t=10
t=5
Poniewaz Maciek biegnie 10s wiec juz po 5s dogoni kolege Pawla.
thedisciple
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 paź 2010, 22:52
Płeć:

Post autor: thedisciple »

Nad reszta sam pomysl .Zadania sa na poziomie gimnazjum :D
ODPOWIEDZ