zad. z oscylatorem harmonicznym (ruch drgający, harmoniczny)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Fenris
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 lut 2009, 19:02

zad. z oscylatorem harmonicznym (ruch drgający, harmoniczny)

Post autor: Fenris »

Bardzo pilne, poniewaz w pon mam z tego kart. Zad. sa z podręcznika "Fizyka" dla szkół ponadgimnazjalnych autorstwa Marii Fiałkowskiej, Krzysztofa Fiałkowskiego i Barbary Sagnowskiej

Na sprężynie zawieszono obciążnik o masie 0,01 kg, wskutek czego sprężyna wydłużyła się o 2 cm. Oblicz współczynnik sprężystości tej sprężyny (g=10m/s kwadratową
acht
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: acht »

F = kx
F - siła wydłużająca sprężynę
k - poszukiwany współczynnik
x - wydłużenie

Ponieważ siła wydłużająca jest w naszym przypadku ciężarem, to:
F = mg
Podstawiamy stronami:
mg = kx
k = mg/x
k = 0,01 * 10/ 0,02
k = 5

;)
ODPOWIEDZ