termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kira17
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 paź 2010, 01:22
Płeć:

termodynamika

Post autor: kira17 »

6. W butli stalowej znajduje się tlen pod ciśnieniem 250 atm (atmosfer) w temperaturze 270C. Ile wynosi gęstośd tlenu, jeśli w warunkach normalnych jego gęstośd wynosi 1,4kg/m3. (1atm=101325Pa).
7. Atmosfera Marsa składa się głównie z ditlenku węgla (CO2). Przy powierzchni planety ciśnienie atmosferyczne wynosi około 0,007atm. Oblicz gęstośd gazu, gdy temperatura przy powierzchni wynosi -730C. Porównaj tę gęstośd z gęstością powietrza na Ziemi w warunkach normalnych (1,29 kg/m3).
8. Cylinder napełniony powietrzem o temperaturze 17 0C i pod ciśnieniem 1010hPa zamknięty jest ruchomym tłokiem o polu powierzchni S=100cm2 odległym od dna o a=40cm. Na tłok postawiono odważnik, dzięki czemu tłok obniżył się o 5cm. Jak zmieniła się temperatura powietrza w cylindrze?
9. Z dna jeziora wypływa pęcherzyk metanu. W chwili gdy wynurza się on z wodu jego objętośd jest trzykrotnie większa niż na dnie. Temperatura wody przy dnie wynosi 70C a przy powierzchni 170C, ciśnienie atmosferyczne 100kPa, a gęstośd wody 1000kg/m3. Oblicz głębokośd tego jeziora.
10. Cylindryczne naczynie o objętości V=600dm3 podzielone jest na dwie części ruchomym, nieprzewodzącym ciepła tłokiem. Po obu stronach naczynia znajdują się takie same ilości gazu ale o różnych temperaturach: T1=250K, T2=350K. Jaką objętośd zajmuje każdy gaz?
11. W zamkniętej butli znajduje się gaz pod ciśnieniem 280kPa. Gdy temperatura gazu zmalała o 75K ciśnienie zmalało do 230kPa. Oblicz temperaturę początkową gazu.
12. Przy ogrzewaniu gazu w stałej objętości jego ciśnienie wzrosło o 2% przy wzroście temperatury o 10C. Oblicz temperaturę tego gazu.
13. Ile wynosi temperatura gazu, którego cząsteczki mają masę 4,1.10-26kg i poruszają się ze średnią prędkością 0,5km/s.
14. W naczyniu o objętości 250cm3 znajduje się krypton ( ) o temperaturze 270C
pod ciśnieniem 120kPa. Z naczynia „uciekło” 1011 atomów. Jakie będzie ciśnienie tego gazu i ile wynosi jego gęstośd?
15. Ze zbiornika o pojemności 120cm3 wydobywa się przez nieszczelny zawór wodór.. W temperaturze 70C manometr wskazuje 5MPa. Po pewnym czasie temperatura wzrosła do 270C, a ciśnienie nie uległo zmianie. Ile moli wodoru uciekło ze zbiornika? Jaka masa wodoru pozostała w zbiorniku?
16. Gaz o temperaturze 970C i ciśnieniu 800kPa ma gęstośd 5,4kg/m3. Oblicz masę jednej cząsteczki tego gazu.
17. Podczas izobarycznej przemiany gazu pod ciśnieniem 100kPa dostarczono 100kJciepła, wskutek czego objętośd wzrosła z 5dm3 do 10dm3. Oblicz pracę wykonaną przez gaz i zmianę jego energii wewnętrznej.
18. 56 gramów azotu ) )o temperaturze 290K ogrzewano przy stałym ciśnieniu 2000hPa
tak, że jego objętośd wzrosła dwukrotnie. Ciepło właściwe cp= 1040 J/kg.K . Oblicz:
a) Ilośd dostarczonego ciepła; b) Objętośd początkową i koocową gazu
c) Pracę wykonaną przez gaz; c) Zmianę energii wewnętrznej gazu.
19. Wykres przedstawia cykl przemian pewnego gazu we współrzędnych V(T).
Przedstaw te przemiany w układzie współrzędnych p(V) oraz p(T).
ODPOWIEDZ