Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w poniższym zadaniu. Chyba wiem o co tak ogólnie chodzi, ale gubie się w rachunkach i nie wychodzi mi wynik. Z góry dziękuję za pomoc.
Dwa ładunki q1=10^-5 C oraz q2=3*10^-5 C znajdująsię w odległości d= 0,2m od siebie. Znajdź punkt w którym natężenie pola elektrostatycznego jest równe zeru.
Ew=0
E1=E2
k*|Q1|/(0,2-x)^2 = k*|Q2|/x^2
|Q1|/(0,2-x)^2 = |Q2|/x^2
|Q1|*x^2 = |Q2|*(0,2-x)^2
i właśnie dalej bardzo gubię się w rachunkach. nie wiem czy dobrze rozumuje do tej pory...
natężenie pola elektrostatycznego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 156
- Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
- Podziękowania: 108 razy
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(E_w=0
E_1=E_2 \ \wedge \ \vec{E_1}=-\vec{E_2}
\frac{kq_1}{x^2}=\frac{kq_2}{(d-x)^2}
\frac{q_1}{x^2}=\frac{q_2}{(d-x)^2}\)
dla uproszczenia rachunków można przyjąć, że \(q_1=q\) z tego wynika, że \(q_2=3q\)
\(\frac{q}{x^2}=\frac{3q}{(d-x)^2}
\frac{1}{x^2}=\frac{3}{(d-x)^2}
(d-x)^2=3x^2
d-x=\sqrt{3}x
d=x(\sqrt{3}+1)
x=\frac{d}{\sqrt{3}+1}=\frac{d(\sqrt{3}-1)}{(\sqrt{3}+1)(\sqrt{3}-1)}
x=\frac{\sqrt{3}-1}{2}d\)
E_1=E_2 \ \wedge \ \vec{E_1}=-\vec{E_2}
\frac{kq_1}{x^2}=\frac{kq_2}{(d-x)^2}
\frac{q_1}{x^2}=\frac{q_2}{(d-x)^2}\)
dla uproszczenia rachunków można przyjąć, że \(q_1=q\) z tego wynika, że \(q_2=3q\)
\(\frac{q}{x^2}=\frac{3q}{(d-x)^2}
\frac{1}{x^2}=\frac{3}{(d-x)^2}
(d-x)^2=3x^2
d-x=\sqrt{3}x
d=x(\sqrt{3}+1)
x=\frac{d}{\sqrt{3}+1}=\frac{d(\sqrt{3}-1)}{(\sqrt{3}+1)(\sqrt{3}-1)}
x=\frac{\sqrt{3}-1}{2}d\)
-
- Często tu bywam
- Posty: 156
- Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
- Podziękowania: 108 razy