Optyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jejkap
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 paź 2010, 18:20
Płeć:

Optyka

Post autor: jejkap »

Mam 3 zadania do zrobienia:
1. Obliczyć odległość obrazu od płaszczyzny głównej obrazowej jeżeli przedmiot znajduje się w odległości 5m od płaszczyzny głównej przedmiotowej, a ogniskowa układu wynosi 50mm
2.Obliczyć powiększenia, pomniejszenia obrazu otrzymanego w obiektywie o ogniskowej równej 100mm z odległości 2m od F1
3. Wyznaczyć położenie ognisk płaszczyzn głównych oraz zdolność łamiącą pojedynczej soczewki umieszczonej w powietrzu.
Dane:
r1=30mm
r2=-20mm
d=5mm
n=1.5
ODPOWIEDZ