Wskazówki zegara

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Aerandir
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 paź 2010, 17:39
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wskazówki zegara

Post autor: Aerandir »

O godzinie \(12^{00}\) wskazówka minutowa zegara pokrywa się z jego wskazówką godzinową. Oblicz, o której godzinie następuje kolejne pokrycie się obu wskazówek tego zegara.
Było to zadanie już na tym forum, ale nie mogę zrozumieć rozwiązania
domino21 pisze:dział fizyka, więc trochę po fizycznemu :)

duża wskazówka: \(\omega_1=\frac{2\pi}{T_1}=\frac{2\pi}{1h}\)

mała wskazówka: \(\omega_2=\frac{2\pi}{T_2}=\frac{2\pi}{12h}\)

\(\alpha_1 =\alpha_2 +2\pi
\omega_1 \cdot t=2\pi +\omega_2 \cdot t
\omega_1 \cdot t - \omega_2 \cdot t =2\pi
t(\omega_1-\omega_2)=2\pi
t=\frac{2\pi}{\omega_1-\omega_2}\)


\(t=\frac{2\pi}{\frac{2\pi}{1h}-\frac{2\pi}{12h}}=\frac{2\pi}{\frac{24\pi}{12h}-\frac{2\pi}{12h}}=\frac{2\pi}{\frac{22\pi}{12h}}
t=2\pi \cdot \frac{12h}{22\pi}
t=\frac{12}{11}h\)
Jakby ktoś mógł jakoś przystępnie mi to wytłumaczyć byłbym wdzięczny...
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\omega\) to prędkość kątowa, czyli wielkość, która mówi, o jaki kąt obróci się wskazówka w jednostce czasu.
Duża wskazówka pokonuje jeden pełny obrót (obrót o kąt \(2\pi\)) w czasie 1 godziny. Czyli jej prędkość kątowa jest równa \(\omega_1=\frac{2\pi}{1h}\).
Mała wskazówka pokonuje jeden pełny obrót w czasie 12 godzin. Więc jej prędkość kątowa wynosi \(\omega_1=\frac{2\pi}{12h}=\frac{\pi}{6h}\).

Jeśli wskazówki "ruszają" od godziny 12.00, to mała wskazówka do ponownego "spotkania" pokona obrót o kąt oznaczony tutaj \(\alpha_1\).
Mała wskazówka w tym czasie pokona jeden pełny obrót i jeszcze kąt \(\alpha_1\), czyli \(\alpha_2=\alpha_1+2\pi\).

t- szukany czas (mierzony w godzinach)

Po upływie t godzin mała wskazówka pokona obrót o kąt \(\omega_1\cdot\ t\), a duża obrót o kąt \(\omega_2\cdot\ t\)
\(\alpha_1=\omega_1\cdot\ t\\\alpha_2=\omega_2\cdot\ t\)

Stąd:
\(\omega_1t=\omega_2t+2\pi\\\omega_1t-\omega_2t=2\pi\\t=\frac{2\pi}{\omega_1-\omega_2}\)
ODPOWIEDZ