natężenie pola elektrostatycznego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia90010
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
Podziękowania: 108 razy

natężenie pola elektrostatycznego

Post autor: kasia90010 »

W wierzchołkach kwadratu o boku a=1m znajdują się ładunki o jednakowej wartości 2C, trzy z nich są dodatnie , a jeden ujemny. Oblicz wartość natężenia pola elektrostatycznego w środku kwadratu.

Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w powyższym zadaniu.
kasia90010
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
Podziękowania: 108 razy

Post autor: kasia90010 »

Wiem już jak zrobić to zadanie. Dla zainteresowanych:

Obrazek

E=k*|Q|/r^2
Ew=E1+E3
Ew = k*|Q1|/r^2 + k*|Q2|/r^2
Ew = 2k/(pierwiastek2/2)^2 + 2k/(pierwiastek2/2)^2 = 4k + 4k = 8k = 8 * 9 * 10^9 = 72*10^9=7,2*10^10 N/C
ODPOWIEDZ