FIZYKA ENERGIA

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgola5710
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 wrz 2010, 21:40
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

FIZYKA ENERGIA

Post autor: malgola5710 »

Upuszczona na wysokość 2m piłka o masie 0.5kg odbija się od podłogi i osiągnęła wysokość 1.5m oblicz zmianę energii wewnętrznej piłki.
Jak to zrobić:?: :?: :?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(E_1=mgh_1
E_2=mgh_2\)


\(\Delta E=E_2-E_1
\Delta E=mgh_2-mgh_1
\Delta E=mg(h_2-h_1)\)


\(\Delta E=0,5kg \cdot 10\frac{m}{s^2}(1,5m-2m)
\Delta E=-2,5J\)


energia wewnętrzna piłki zmalała o 2,5J.
ODPOWIEDZ