Z miejscowości A w stronę miejscowości B wyruszył samochód
ze stałą prędkością
60km/h. Z B do A w tym samym czasie wyruszył kolaż i poruszał się z szybkością
40km/h. Po jakim czasie się spotkali i w jakiej miejscowości od odległości A? odl. 200km
Pomoże ktoś?
Ruch jednostanie prostoliniowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:28
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
sorri, myślałem, że tam jest napisane odp 200km.
więc tak, między punktami A i B wrzucamy ośkę odległości, a w miejscu A będzie 0
układamy równania ruchu dla samochodu:
\(x_s(t)=v_s \cdot t\)
dla kolarza:
\(x_k(t)=200-v_k \cdot t\)
oba pojazdy się spotkają, gdy:
\(x_s(t)=x_k(t)
v_s \cdot t =200-v_k cdot t
v_s \cdot t+v_k \cdot t=200
t(v_s+v_k)=200
t=\frac{200}{v_s+v_k}\)
obliczysz czas, a później obliczysz \(x_s(t)\), za t podstawiając wyliczoną wyżej wartość.
więc tak, między punktami A i B wrzucamy ośkę odległości, a w miejscu A będzie 0
układamy równania ruchu dla samochodu:
\(x_s(t)=v_s \cdot t\)
dla kolarza:
\(x_k(t)=200-v_k \cdot t\)
oba pojazdy się spotkają, gdy:
\(x_s(t)=x_k(t)
v_s \cdot t =200-v_k cdot t
v_s \cdot t+v_k \cdot t=200
t(v_s+v_k)=200
t=\frac{200}{v_s+v_k}\)
obliczysz czas, a później obliczysz \(x_s(t)\), za t podstawiając wyliczoną wyżej wartość.