Witam serdecznie Do środy muszę zrobić kilka zadań z fizyki na zaliczenie sprawdzianu. Zrobiłem już wszystkie, ale zostało mi jedno, według mnie najtrudniejsze. Jeśli ktoś ma chwilkę i potrafi to zrobić proszę o pomoc. Oto treść:
Drewno ma gęstość 7000 kg/m³. Z bali drewnianych chcemy zbudować tratwę. Jaką masę musi mieć ta tratwa, aby mógł na niej pływać człowiek o masie 70 kg (przy całkowitym zanurzeniu tratwy). Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
Zadanie z tratwą
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
poleciało Ci się o jedno zero z tą gęstością drewna
więc tak:
\(F_A=mg+Mg
\rho_w \cdot g\cdot V =g(m+M)
\rho_w \cdot V=m+M
V=\frac{M}{\rho_d}
\frac{\rho_w \cdot M}{\rho_d}=m+M
\rho_w\cdot M=\rho_d (m+M)
\rho_w \cdot M-\rho_d \cdot M=\rho_d \cdot m
M(\rho_w-\rho_d)=\rho_d \cdot m
M=\frac{\rho_d \cdot m}{\rho_w-\rho_d}\)
\(M=\frac{700\frac{kg}{m^3}\cdot 70kg}{1000\frac{kg}{m^3}-700\frac{kg}{m^3}}
M=163,33kg\)
więc tak:
\(F_A=mg+Mg
\rho_w \cdot g\cdot V =g(m+M)
\rho_w \cdot V=m+M
V=\frac{M}{\rho_d}
\frac{\rho_w \cdot M}{\rho_d}=m+M
\rho_w\cdot M=\rho_d (m+M)
\rho_w \cdot M-\rho_d \cdot M=\rho_d \cdot m
M(\rho_w-\rho_d)=\rho_d \cdot m
M=\frac{\rho_d \cdot m}{\rho_w-\rho_d}\)
\(M=\frac{700\frac{kg}{m^3}\cdot 70kg}{1000\frac{kg}{m^3}-700\frac{kg}{m^3}}
M=163,33kg\)