elektrostatyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia90010
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
Podziękowania: 108 razy

elektrostatyka

Post autor: kasia90010 »

nie mogę sobie poradzić z jednym zadaniem. bylabym bardzo wdzięczna za pomoc.

Dwa ładunki Q1=4C i Q2=2C znajdują się w powietrzu w odległości 2 metrów. Z jaką siłą elektryczną działają one na trzeci ładunek Q=1C umieszczony w połowie odległości między nimi?

z góry bardzo dziękuję za pomoc.
amber89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 29 sie 2010, 18:31
Otrzymane podziękowania: 9 razy

Post autor: amber89 »

Obrazek
Rozrysowałam siły działające na ładunki.

Siła działająca na środkowy ładunek to suma dwóch sił - czerwonej (między ładunkiem lewym i środkowym) i zielonej ( między ładunkiem prawym i środkowym). Jak widzisz, siła czerwona i zielona mają różne zwroty. Dlatego ich wartości trzeba odjąć, a zwrot musi być zgodny ze zwrotem tej, która ma większą wartość (czyli czerwonej).
Don't panic!
Mój matematyczny blog
kasia90010
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
Podziękowania: 108 razy

Post autor: kasia90010 »

czyli tak jakby
Fw=F1-F2
po dalszych obliczeniach wysżło mi 18*10^9 N
dobrze?
ODPOWIEDZ