kinematyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

kinematyka

Post autor: kwiatek1414 »

Metalową kulę o ciężarze Q=12N zawieszono na nitce i podniesiono pionowo do góry z przyspieszeniem 3/4g. ile wynosi naprężenie nitki w niutonach?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(F_n=F_b+Q
F_n=ma+mg
F_n=m(\frac{3}{4}g+g)
F_n=m\cdot \frac{7}{4}g
F_n=\frac{7}{4}mg
F_n=\frac{7}{4}Q
F_n=\frac{7}{4}\cdot 12N=21N\)
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

Post autor: kwiatek1414 »

a skad się wzięło to 7/4?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\frac{3}{4}g+g=\frac{3}{4}g+\frac{4}{4}g=\frac{7}{4}g\)
ODPOWIEDZ