Magnetyzm

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kowalskidawidd
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 wrz 2010, 16:35

Magnetyzm

Post autor: kowalskidawidd »

1. Oblicz wartość indukcji magnetycznej pola jeżeli na przewodnik o długości 30 cm i oporze sił działa siła elektrodynamiczna wartości 6*10−6 N. Do końców przewodnika przyłożone jest napięcie U=12 V.

2.Jaki jest promień przewodnika kołowego , w którym płynie prąd o natężeniu I=0,5 A jeżeli wartość indukcji magnetycznej w środku tego przewodnika wynosi 8*10−7 T. Przenikalność magnetyczna próżni 4*π*10−7 N/A2.

3. W jednorodnym polu magnetycznym, którego indukcja ma wartość B=0,2 T, porusza się po torze kołowym o promieniu r=40cm proton o masie mp= 1,67 *10−27 kg i ładunku q=1,6 * 10−19. Oblicz wartość prędkości cząsteczki.

4. Oblicz liczbę zwojów nieskończenie cienkiego solenoidu o długości l= 40 cm, jeżeli wartość indukcji magnetycznej wewnątrz solenoidu wynosi 0,04 T . Natężenie prądu płynącego przez ten solenoid wynosi I = 2A. Przenikalność magnetyczna próżni wynosi 4*π *10−7 N/A2.
ODPOWIEDZ