Prędkość prądu rzeki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lukasz_rk
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 wrz 2010, 14:00

Prędkość prądu rzeki

Post autor: lukasz_rk »

Oblicz wartość prędkości prądu wody w rzece wiedząc, że prędkość łódki względem brzegów wynosi 24 km/h, zaś prędkość tej samej łódki pod prąd wynosi 14 km/h.

Odp.: 5 km/h
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

x- prędkość łodzi na wodzie stojącej (km/h)
y- prędkość prądu rzeki (km/h)

\(\begin{cases}x+y=24\\x-y=14 \end{cases} \\2x=38\\x=19\\y=5\)

Prędkość prądu rzeki jest równa \(5\frac{km}{h}\)

P. S. To jest jednak ruch jednostajny. tylko raz łódź płynie z prądem, a raz pod prąd.
ODPOWIEDZ