Prąd elektryczny zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
arenastar
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 20 wrz 2010, 18:57
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Prąd elektryczny zadania

Post autor: arenastar »

1.Cienki pierscień metalowy o promieniu R = 320 mm naładowany jest jednorodnie ładunkiem elektrycznym o gęstości liniowej = 12 . Oblicz natężenie prądu powstającego w pierścieniu, gdy obraca się on z częstotliwością f = 300 Hz wokół osi symetrii prostopadłej do płaszczyzny pierścienia.
betonowy_lukasz
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 10 maja 2010, 18:13
Podziękowania: 28 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: betonowy_lukasz »

\(I=\frac{Q}{t} \Rightarrow => Q=It
j=\frac{Q}{2 \pi R} => Q=2\pi Rj
It=2\pi Rj => I=\frac{2 \pi Rj}{t}
\frac{1}{t}=f
I=2 \pi Rjf\)


Oczywiście "j" to gęstość liniowa - stosunek ładunku do długości przewodnika, tutaj jest to obwód koła - \(2 \pi R\)
ODPOWIEDZ