Własności hydrostatyczne cieczy.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
beirut
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 17 gru 2009, 18:12
Podziękowania: 23 razy

Własności hydrostatyczne cieczy.

Post autor: beirut »

Pewne ciało miało ciężar w powietrzu Q=20,5 N, w wodzie Q'=13,75 N. Jaki miałoby to ciało ciężar po zanurzeniu w cieczy o gęstości 800 kg/m3?

Uprzejmie proszę o pomoc, podpowiedź.
Odp.: 12N.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zanurzamy ciało w wodzie, gdzie działa siła wyporu, która zmniejsza tym samym ciężar ciała:
\(Q'+F_w=Q \ \Rightarrow \ Q'+\rho_w gV=Q \ \Rightarrow \ \rho_w gV=Q-Q' \ \Rightarrow \ V=\frac{Q-Q'}{\rho_w g}
V=\frac{20,5N-13,75N}{1000\frac{kg}{m^3} \cdot 10\frac{m}{s^2}}=6,75\cdot 10^{-4}m^3\)


teraz do nieznanej cieczy o gęstości \(\rho_c =800\frac{kg}{m^3}\)
\(Q_2+F_{w_2}=Q \ \Rightarrow \ Q_2=Q-F_{w_2} \ \Rightarrow \ Q_2=Q-\rho_c gV
Q_2=20,5N-800\frac{kg}{m^3} \cdot 10\frac{m}{s^2} \cdot 6,75\cdot 10^{-4}m^3
Q_2=15,1N\)


hmm, czyżbym wyszedł z wprawy, bo moje obliczenia się nie zgadzają z Twoją odpowiedzią :?:
beirut
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 17 gru 2009, 18:12
Podziękowania: 23 razy

Post autor: beirut »

Bardzo prawdopodobne jest, że to błąd w odpowiedzi, w tej książce już kilka razy tak się zdarzyło. Podali tam wzór (mniej więcej Twój) i po obliczeniu go rzeczywiście wychodzi 15,1 N, a nie 12N jak piszą. Także nie wyszedłeś z wprawy, i dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ