kinematyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

kinematyka

Post autor: kwiatek1414 »

Samochód ruszając z miejsca ruchem jednostajnie przyspieszonym osiągnął po 4s prędkość 6 m/s. oblicz:
a) drogę przebytą w 10s
b) drogę przebytą w ciągu 10s.
amber89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 29 sie 2010, 18:31
Otrzymane podziękowania: 9 razy

Post autor: amber89 »

kwiatek1414 pisze:Samochód ruszając z miejsca ruchem jednostajnie przyspieszonym osiągnął po 4s prędkość 6 m/s. oblicz:
a) drogę przebytą w 10s
b) drogę przebytą w ciągu 10s.
Ze wzoru na prędkość w ruchu jednostajnie zmiennym:
\(v=v_0+at, \ v_0=0 \\ a=\frac{v}{t}=1,5\frac{m}{s^2}\)

a) Ze wzoru na drogę w ruchu jednostajnie przyspieszonym:
\(S=v_0t+\frac{at^2}{2}, \ v_0=0\\
S=\frac{at^2}{2}=\frac{1,5*100}{2}=75m\)


b) Rozumiem że chodzi o drogę przebytą w dziesiątej sekundzie, czyli od drogi przebytej w 10s odejmujemy drogę przebytą w 9s.
\(S=\frac{1,5*100}{2}-\frac{1,5*81}{2}=14,25m\)
Don't panic!
Mój matematyczny blog
ODPOWIEDZ