Różnica faz drgań dwóch punktów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
harry0722
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 21 maja 2010, 09:28
Podziękowania: 4 razy

Różnica faz drgań dwóch punktów

Post autor: harry0722 »

1. Oblicz roznice faz drgan dwoch punktow osrodka odleglych o x1=8m i x2=14m od zrodla fali plaskiej o okresie drgan rownym T=0,04s. zaloz, ze fala rozchodzi sie z szybkoscia 300m/s.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

równanie płaskiej fali harmonicznej:
\(y(x,t)=A\cdot \sin (\omega t -\frac{2\pi}{T}\cdot \frac{x}{v})\), gdzie argument pod sinusem, to właśnie faza

\(\varphi_1=\omega t-\frac{2\pi}{T}\cdot \frac{x_1}{v}
\varphi_2 =\omega t -\frac{2\pi}{T} \cdot \frac{x_2}{v}\)


\(\Delta \varphi =\varphi_2 -\varphi_1=\omega t-\frac{2\pi}{T}\cdot \frac{x_2}{v}-(\omega t -\frac{2\pi}{T} \cdot \frac{x_1}{v})
\Delta \varphi =\frac{2\pi}{T\cdot v}(x_1-x_2)
\Delta \varphi =\frac{2\pi}{0,04s \cdot 300\frac{m}{s}} (8m-14m)
\Delta \varphi =-\pi\)
harry0722
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 21 maja 2010, 09:28
Podziękowania: 4 razy

Post autor: harry0722 »

Jeszcze raz wielkie dzięki
ODPOWIEDZ