kinematyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 188
- Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
- Podziękowania: 7 razy
kinematyka
Prędkość pocisku przy wylocie z lufy wynosi 800 m/s wiedząc,że ruch pocisku to ruch jednostajnie przyspieszony a długość lufy wynosi 64 cm. Oblicz przyspieszenie ruchu pocisku i czas przebywania pocisku w lufie.
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(s=\frac{v_o+v_k}{2} \cdot t \ \wedge \ v_o=0 \ \Rightarrow \ s=\frac{v_k \cdot t}{2}
t=\frac{2s}{v_k}
t=\frac{2\cdot 0,64m}{800\frac{m}{s}}=0,0016s\)
\(a=\frac{\Delta v}{t} \ \Rightarrow \ a=\frac{v_k-v_o}{t} \ \wedge \ v_o=0 \ \Rightarrow \ a=\frac{v_k}{t}
a=\frac{v_k}{t} \ \wedge \ t=\frac{2s}{v_k} \ \Rightarrow \ a=\frac{v_k^2}{2s}
a=\frac{(800\frac{m}{s})^2}{2\cdot 0,64m}
a=500000\frac{m}{s^2}\)
t=\frac{2s}{v_k}
t=\frac{2\cdot 0,64m}{800\frac{m}{s}}=0,0016s\)
\(a=\frac{\Delta v}{t} \ \Rightarrow \ a=\frac{v_k-v_o}{t} \ \wedge \ v_o=0 \ \Rightarrow \ a=\frac{v_k}{t}
a=\frac{v_k}{t} \ \wedge \ t=\frac{2s}{v_k} \ \Rightarrow \ a=\frac{v_k^2}{2s}
a=\frac{(800\frac{m}{s})^2}{2\cdot 0,64m}
a=500000\frac{m}{s^2}\)