Ciepło

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
remas18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 15 lut 2010, 19:47
Podziękowania: 17 razy

Ciepło

Post autor: remas18 »

Ile ciepła trzeba dostarczyć do 2 kilogramowego lodu o temperaturze -2 stopnie celsjusza zeby całkowicie go stopić
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(m=2kg\\c_w=4,2\frac{kJ}{kg\cdot\ K}\\\Delta\ t=2K\\c_t=340\frac{kJ}{kg}\\Q=m(c_w\cdot\Delta\ t+c_t)\\Q=2kg(4,2\frac{kJ}{kg\cdot\ k}\cdot2K+340\frac{kJ}{kg})=2kg\cdot(8,4\frac{kJ}{kg}+340\frac{kJ}{kg})=2kg\cdot348,4\frac{kJ}{kg}=696,8kJ\)
remas18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 15 lut 2010, 19:47
Podziękowania: 17 razy

Post autor: remas18 »

dziękuję bardzo :)
ODPOWIEDZ