Witam.
Mam wielki problem z pewnym zadaniem dotyczącym przemian termodynamicznych. Jest to zadanie maturalne, chyba z 2005 roku. Umiem zrobić tylko podpunkt a) (przemiana izochoryczna AB i przemiana izobaryczna CD). Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w pozostałej części zadania.
Na wykresie p = f(V) przedstawiono dwie przemiany termodynamiczne zachodzące dla dwóch moli gazu doskonałego,
którego ciepło molowe przy stałej objętości ma wartość 3/2 R. R oznacza stałą gazową.
a) Podaj nazwy przemian przedstawionych na wykresie.
b) Oblicz wartości temperatur dla gazu w stanach oznaczonych punktami B i C, jeżeli wiadomo, że temperatura gazu
w punkcie A ma wartość 963 K.
c) Oblicz wartości pracy wykonywanej w każdym procesie i wartość ciepła pobieranego lub oddawanego przez gaz
w każdej z tych przemian.
d) Oblicz zmianę energii wewnętrznej w przemianie AB i podaj, czy energia wewnętrzna zmalała, czy wzrosła.
termodynamika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 156
- Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
- Podziękowania: 108 razy
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
b.
AB przemiana izochoryczna, więc V=const
\(\frac{p_A}{T_A}=\frac{p_B}{T_B} \ \Rightarrow \ T_B=\frac{p_B \cdot T_A}{p_A}
T_B=\frac{4\cdot 10^6 Pa \cdot 963K }{2\cdot 10^6 Pa}
T_B=1926 K\)
BC przemiana izobaryczna, więc p=const
\(\frac{V_B}{T_B}=\frac{V_C}{T_C} \ \Rightarrow \ T_C=\frac{V_C \cdot T_B}{V_B}
T_C=\frac{4\cdot 10^{-3} m^3 \cdot 1926K}{8\cdot 10^{-3}m^3}
T_C=963K\)
AB przemiana izochoryczna, więc V=const
\(\frac{p_A}{T_A}=\frac{p_B}{T_B} \ \Rightarrow \ T_B=\frac{p_B \cdot T_A}{p_A}
T_B=\frac{4\cdot 10^6 Pa \cdot 963K }{2\cdot 10^6 Pa}
T_B=1926 K\)
BC przemiana izobaryczna, więc p=const
\(\frac{V_B}{T_B}=\frac{V_C}{T_C} \ \Rightarrow \ T_C=\frac{V_C \cdot T_B}{V_B}
T_C=\frac{4\cdot 10^{-3} m^3 \cdot 1926K}{8\cdot 10^{-3}m^3}
T_C=963K\)
-
- Często tu bywam
- Posty: 156
- Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
- Podziękowania: 108 razy