kinematyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

kinematyka

Post autor: kwiatek1414 »

Samochód rusza z miejsca, osiągając prędkość v=72 km/h w czasie t-10s. Oblicz, jaką drogę przebędzie samochód, jeżeli poruszał się ruchem jednostajnie przyśpieszonym.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(v=72\frac{km}{h}=20\frac{m}{s}\)
\(a=\frac{20\frac{m}{s}}{10s}=2\frac{m}{s^2}\)

\(s=\frac{at^2}{2}\\s=\frac{2\frac{m}{s^2}\cdot10^2s^2}{2}=100m\)
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

\(V=at \Rightarrow a=\frac{V}{t}
s= \frac{at^2}{2}
s= \frac{Vt^2}{2t} \Rightarrow s= \frac{Vt}{2}\)

Po zamianie jednostek \((72 \frac{km}{h} = 20 \frac{m}{s})\) wyliczamy, że przebyta droga wynosi 100m.
ODPOWIEDZ