będę wdzięczna za pomoc.
zad1.
Solenoid o N= 175 zwojach i polu przekroju poprzecznego S= 1 cm(sześcienny) znajduje się w stałym polu magnetycznym którego wartość indukcji B=6,4 mT. W jakim czasie powinno to pole magnetyczne zaniknąć liniowo aby średnia siła elektromotoryczna indukująca się w solenoidzie wynosiła Ein+140 mV?
zad2.
Oblicz współczynniki samoindukcji cewki indukcyjnej o N=1200 zwojach, długości l=24 cm i średnicy d=4 cm. Wnętrze cewki jest wypełnione rdzeniem magnetycznym o wglednej przenikalności magnetycznej (mi zero)= 800
elektromagnetyczność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 1.
\(n=175
S=1cm^2=10^{-4}m^2
B=6,4mT=6,4\cdot 10^{-3}T
\varepsilon=140mV=0,14V\)
dla jednego zwoju:
\(\varepsilon=\frac{\phi}{t}\)
dla zwojnicy:
\(\varepsilon=n \cdot \frac{\phi}{t}
\varepsilon=\frac{nBS}{t}
t=\frac{nBS}{\varepsilon}\)
\(t=\frac{175 \cdot 6,4\cdot 10^{-3}T \cdot 10^{-4}m^2}{0,14V}
t=0,0008s\)
\(n=175
S=1cm^2=10^{-4}m^2
B=6,4mT=6,4\cdot 10^{-3}T
\varepsilon=140mV=0,14V\)
dla jednego zwoju:
\(\varepsilon=\frac{\phi}{t}\)
dla zwojnicy:
\(\varepsilon=n \cdot \frac{\phi}{t}
\varepsilon=\frac{nBS}{t}
t=\frac{nBS}{\varepsilon}\)
\(t=\frac{175 \cdot 6,4\cdot 10^{-3}T \cdot 10^{-4}m^2}{0,14V}
t=0,0008s\)
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 2.
\(n=1200
l=24cm =0,24m
d=4cm=0,04m
\mu_r=800
\mu_o=4\pi \cdot 10^{-7} \frac{N}{A^2}\)
\(L=\mu_o \mu_r n^2 \frac{S}{l}
L=\mu_o\mu_r n^2 \frac{\pi (\frac{d}{2})^2}{l}
L=\frac{\mu_o \mu_r n^2 \pi d^2}{4l}\)
\(L=\frac{4\pi \cdot 10^{-7} \frac{N}{A^2} \cdot 800\cdot 1200^2 \cdot \pi \cdot (0,04m)^2}{4\cdot 0,24m}
L=7,58H\)
\(n=1200
l=24cm =0,24m
d=4cm=0,04m
\mu_r=800
\mu_o=4\pi \cdot 10^{-7} \frac{N}{A^2}\)
\(L=\mu_o \mu_r n^2 \frac{S}{l}
L=\mu_o\mu_r n^2 \frac{\pi (\frac{d}{2})^2}{l}
L=\frac{\mu_o \mu_r n^2 \pi d^2}{4l}\)
\(L=\frac{4\pi \cdot 10^{-7} \frac{N}{A^2} \cdot 800\cdot 1200^2 \cdot \pi \cdot (0,04m)^2}{4\cdot 0,24m}
L=7,58H\)