kinematyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

kinematyka

Post autor: kwiatek1414 »

Turysta w ciągu t1=1h wędrował z szybkością v1- 5 km/h. Potem zatrzymał się na t2=0,5h, aby zjeść drugie śniadanie i udał się w dalszą drogę, poruszając się z szybkością v3=4km/h przez kolejne t3=1,5h.
a) przedstaw na wykresie zależność szybkości turysty od czasu
b) Oblicz drogę, jaką przebył turysta w ciągu 3 h
c) Oblicz średnią prędkość turysty.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

a.
obraz00090.jpg
obraz00090.jpg (21.22 KiB) Przejrzano 641 razy
b.
\(s=s_1+s_2+s_3
s=v_1 t_1+0+v_3t_3
s=5\frac{km}{h} \cdot 1h + 4\frac{km}{h} \cdot 1,5h
s=11 km\)


c.
\(v_{sr}=\frac{s}{t}
v_{sr}=\frac{11km}{3h}
v_{sr}=\frac{11}{3} \frac{km}{h}\)
ODPOWIEDZ