Temperatura końcowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
remas18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 15 lut 2010, 19:47
Podziękowania: 17 razy

Temperatura końcowa

Post autor: remas18 »

Zmieszano 2litry wody o temperaturze 20 stopni Celsjusza z 3litrami o temperaturze 60 stopni Celsjusza. Oblicz Temperature końcową. Bardzo prosze o pomoc !
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(m_1t_1+m_2t_2=(m_1+m_2) t
t=\frac{m_1t_1+m_2t_2}{m_1+m_2}\)


\(t=\frac{2kg \cdot 20^{\circ} +3kg \cdot 60^{\circ}}{2kg+3kg}
t=\frac{220kg \cdot ^{\circ}}{5kg}
t=44 ^{\circ}\)


temperatura końcowa mieszaniny wynosi \(44^{\circ} C\)
ODPOWIEDZ