Zadanie z fizyki. Ktoś mógłby pomóc?
1. Czy masa astronauty na Księżycu jest taka sama jak na Ziemi? Czy jego ciężar na Księżycu jest taki jak na Ziemi? Uzasadnij odpowiedź.
2. Posługując się tabelą 2.1 i wiedząc, że Jowisz ma masę 1900 * 10(do potęgi 24) kg, oblicz promień Jowisza.
Informacje z tabeli:
Ciało Niebieskie ; Jowisz
Wartość siły grawitacji działającej na ciało o masie 1 kg przy powierzchni planety : 25,0 N
Wrzechświat
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 wrz 2010, 14:49
- Podziękowania: 2 razy
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 1.
masa ciała na Księżycu oraz na Ziemi jest równa, ale różny jest ich ciężar.
Ciężar ciała to iloczyn masy i przyspieszenia grawitacyjnego, na powierzchni Księżyca i Ziemi jest inna wartość przyspieszenia grawitacyjnego, zatem ciężar astronauty na Księżycu jest inny (mniejszy), niż jego ciężar na Ziemi.
masa ciała na Księżycu oraz na Ziemi jest równa, ale różny jest ich ciężar.
Ciężar ciała to iloczyn masy i przyspieszenia grawitacyjnego, na powierzchni Księżyca i Ziemi jest inna wartość przyspieszenia grawitacyjnego, zatem ciężar astronauty na Księżycu jest inny (mniejszy), niż jego ciężar na Ziemi.
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 2.
\(M=1900\cdot 10^{24}kg
Q=25N
m=1kg\)
\(Q=mg \ \Rightarrow \ g=\frac{Q}{m}
g=\frac{25N}{1kg}=25\frac{m}{s^2}\)
\(g=\frac{F_g}{m}
F_g=G\frac{m\cdot M}{r^2}
g=\frac{g \frac{m\cdot M}{r^2}}{m}=\frac{GM}{r^2}
gr^2=GM
r^2=\frac{GM}{g}
r=\sqrt{\frac{GM}{g}}\)
\(r=\sqrt{\frac{6,67\cdot 10^{-11} \frac{N\cdot m^2}{kg}\cdot 1900\cdot 10^{24}kg}{25\frac{m}{s^2}}} \approx 7,1\cdot 10^7 m\)
\(M=1900\cdot 10^{24}kg
Q=25N
m=1kg\)
\(Q=mg \ \Rightarrow \ g=\frac{Q}{m}
g=\frac{25N}{1kg}=25\frac{m}{s^2}\)
\(g=\frac{F_g}{m}
F_g=G\frac{m\cdot M}{r^2}
g=\frac{g \frac{m\cdot M}{r^2}}{m}=\frac{GM}{r^2}
gr^2=GM
r^2=\frac{GM}{g}
r=\sqrt{\frac{GM}{g}}\)
\(r=\sqrt{\frac{6,67\cdot 10^{-11} \frac{N\cdot m^2}{kg}\cdot 1900\cdot 10^{24}kg}{25\frac{m}{s^2}}} \approx 7,1\cdot 10^7 m\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 wrz 2010, 14:49
- Podziękowania: 2 razy