Spadająca kropla po szybie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
losie0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 110
Rejestracja: 27 wrz 2009, 16:46

Spadająca kropla po szybie

Post autor: losie0 »

Witam!
Mam takie zadanie:
"Kropla deszczu pada pionowo zostawiając na szybie wagonu ślad tworzący kąt \(\alpha =30\) z pionem. Wagon jedzie z prędkością v , oblicz prędkość spadającej kropli"

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale powietrze przecinane przez pociąg przesuwa krople a kierunku przeciwnym do ruchu pociągu z prędkością v???
Pozdrawiam
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

pewnie masz rację, czyli:

\(v_p\) - predkosc pociagu
\(v_k\) - predkosc kropli
\(\alpha = 30^ \circ\)

\(sin \alpha = \frac{v_p}{v_k}
v_k = \frac{v_p}{sin \alpha}
v_k = \frac{v_p}{\frac 1 2 }
v_k = 2v_p\)
ODPOWIEDZ