cewka, prąd przemienny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cewka, prąd przemienny
Cewkę o indukcyjności L=0,2H włączono w obwód prądu stałego o napięciu Uo=10V i stwierdzono, że płynie przez nią prąd o natęzeniu I=0,12A. Oblicz natężenie skuteczne prądu płynącego przez tę cewkę jezeli podłączymy ja do zródła pradu zmiennego o napięciu skutecznym Us=110V i czestotliwości f=50Hz?
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(R=\frac{U_o}{I}=\frac{12V}{0,12A}=100 \Omega\)
\(R_l=\omega L=2\pi fL= 2\cdot 3,14 \cdot 50Hz \cdot 0,2H=62,8 \Omega\)
\(Z=\sqrt{R^2+R_L^2}=\sqrt{(100\Omega)^2+(62,8\Omega)^2}=118,1 \Omega\)
\(I_{sk}=\frac{U_{sk}}{Z}=\frac{110V}{118,1 \Omega}=0,93A\)
na ogólnym wzorze byłoby to tak:
\(I_{sk}=\frac{U_{sk}}{\sqrt{(\frac{U_o}{I})^2+(2\pi f L)^2}}\)
\(R_l=\omega L=2\pi fL= 2\cdot 3,14 \cdot 50Hz \cdot 0,2H=62,8 \Omega\)
\(Z=\sqrt{R^2+R_L^2}=\sqrt{(100\Omega)^2+(62,8\Omega)^2}=118,1 \Omega\)
\(I_{sk}=\frac{U_{sk}}{Z}=\frac{110V}{118,1 \Omega}=0,93A\)
na ogólnym wzorze byłoby to tak:
\(I_{sk}=\frac{U_{sk}}{\sqrt{(\frac{U_o}{I})^2+(2\pi f L)^2}}\)