prąd przemienny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puzon
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 135
Rejestracja: 01 sty 2010, 23:09
Podziękowania: 40 razy

prąd przemienny

Post autor: puzon »

Do sieci o napięciu skutecznym U=220V włączono szeregowo londensatro o pojemnosci \(C=20\mu F\), opornik o oporze R1=10 om oraz cewkę o induckujności L=0,1H i oporze R2=1 om. Jakie jest natężenie prądu płynącego w tym obwodzie? Jaka jest moc prądu? Częstotliwość f=50Hz. Oblicz natęzenie prądu płynącego w obwodzie przy częstotliwości rezonansowej.
ODPOWIEDZ