prawo Faraday'a
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
prawo Faraday'a
Samolot o rozpiętości skrzydeł l=50m leci z prędkością v=1080 km/h. Jaka roznica potencjałów powstanie między końcami skrzydeł, jesli składowa pionowa ziemskiego pola magnetycznego \(B=5\cdot 10^{-5}T\), a samolot leci poziomo?
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
dobry rysunek do zadania i nie powinno być problemu
\(\phi_o=BS\cos\alpha=0 \ \ (S=0)
\phi_k=BS\cos\alpha=B\cdot vt \cdot \cos 0^{\circ}=Bvlt\)
z prawa Faraday`a:
\(\varepsilon=-\frac{\Delta \phi}{\Delta t}=-\frac{Bvtl}{t}=-Bvl\)
\(\varepsilon=-5\cdot 10^{-5}T \cdot 300\frac{m}{s} \cdot 50m
\varepsilon=-0,75V\)
\(\phi_o=BS\cos\alpha=0 \ \ (S=0)
\phi_k=BS\cos\alpha=B\cdot vt \cdot \cos 0^{\circ}=Bvlt\)
z prawa Faraday`a:
\(\varepsilon=-\frac{\Delta \phi}{\Delta t}=-\frac{Bvtl}{t}=-Bvl\)
\(\varepsilon=-5\cdot 10^{-5}T \cdot 300\frac{m}{s} \cdot 50m
\varepsilon=-0,75V\)