zderzenia niespreżyste

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1qazx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 sie 2010, 19:58

zderzenia niespreżyste

Post autor: 1qazx »

Witajcie, mam prosto skomplikowane zadanie, w którym, przyznam szczerze, utknąłem. Mianowicie mamy 2 ciała, które będą się ślizgać po okręgu bez tarcia. Pierwsze ciało A jest na godzinie "9", drugie ciało (B) na "6". Jak można się domyśleć ciało A uderzy w nieruchome ciało B, zderzą się idealnie niesprężyście i posuną po okręgu dalej (w okolice godz. 3). Pytanie brzmi: Na jaką wysokość wzniosą się oba ciała? Dane to masa ciała A= m, ciała B=3m oraz promień okręgu R.
Liczę to w ten sposób:
- najpier z zas. zach pedu, otrzymuje prędkość ciała A przed zderzeniem i obu ciał naraz po zderzeniu. I teraz:
wprowadzam kąt alfa, o który przesunęły się dwa ciała razem, wyliczam wysokość h, ale jest ona uzależniona od cosinusa kata alfa, h=R(1 - cos(alfa)). Co dalej? Da się kat alfa jakoś uzależnić od tej wyliczonej wcześniej prędkości, może prędkość kątowa? Stoję w miejscu. Proszę o wskazówki.
ODPOWIEDZ