zadanko z fizyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
candy
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 18 lip 2010, 13:15

zadanko z fizyki

Post autor: candy »

Witam, mam problem z zadaniem:
Klocek o masie m=250g spada na nieodkształconą sprężynę pionową o stałej sprężystości k=2,5N/m. Po zetknięcie ze sprężyną klocek ściska ją o d=0,12m, do osiągnięcia przez niego prędkości równej zero. Ile wynosiła prędkość klocka w chwili jego dotarcia do sprężyny?
Robiłem to zadanie tak:
-\(\frac{mV^2}{2}=mgd-\frac{kd^2}{2}\)
Wychodzi mi, że \(V^2<0\). Gdzie popełniam błąd.
betonowy_lukasz
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 10 maja 2010, 18:13
Podziękowania: 28 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: betonowy_lukasz »

źle!
mgd = (mv^2)/2 - (kd^2)/2 teraz powinno wyjść
sory że bez texa
bgk1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 wrz 2010, 18:03
Płeć:

Post autor: bgk1 »

Przy zetknięciu ze sprężyną klocek posida energię kinetyczną Ek=1/2mv^2. Jezeli klocek ścisnął sprężynę do momentu osiągnięcia prędkości równej 0 to oznnacza że spężyna posiada energię całkowitą spręzystości Ec=1/2kx^2.
Przurównując energię (zasada zachowania energi) dostajemy że v=SQR (kx^2/m)
ODPOWIEDZ